Dziś chcemy wziąć na tapet tłuszcze trans! 🍭 Dlaczego? To bardzo niebezpieczne tłuszcze z grupy nienasyconych, które ukrywają się w wielu produktach spożywczych – na przykład w słodyczach. Warto dokładnie czytać składy – tłuszcze trans często są dodawane nawet do produktów kierowanych do dzieci! Dlaczego są one aż tak niebezpieczne? 🧐
❗ Zwiększają ryzyko rozwoju miażdżycy.
❗ Podwyższają stężenie tzw. „złego cholesterolu” (LDL).
❗ Zaburzają funkcjonowanie układu rozrodczego.
❗ Zwiększają ryzyko zachorowania na chorobę niedokrwienną serca.
❗ Mogą przyczynić się do powstania zawału serca czy udaru mózgu.
🍨 Warto podkreślić, że tłuszcze trans bardzo często pojawiają się w ciasteczkach, wafelkach, batonach, krakersach, a także w niektórych fast-foodach (np. tych smażonych w głębokim tłuszczu). Idealną opcją byłoby całkowite wykluczenie kupnych słodkości z diety. Jeśli jednak zdarza Wam się spożywać takie produkty, czytajcie uważnie składy i wybierajcie te, które nie zawierają utwardzonych tłuszczów roślinnych! 🍬❌