Należy unikać spożywania produktów wysokokalorycznych a jednocześnie małowartościowych jak: słodzone napoje, słodycze, pokarmy bogate w tłuszcze.

W czasie odchudzania nie powinno się spożywać produktów z dużą ilością cukrów (zwłaszcza prostych) i tłuszczów, czyli:

  • wew· słodkich win i likierów
  • cukierków i czekolad
  • ciast, tortów i kremów
  • słodzonych soków owocowych i sorbetów
  • batonów i lodów
  • produktów alkoholowych
  • tzw. Żywność i Fast-food

Pamiętaj, że ilość spożywanych tłuszczów można zmniejszyć:

  • stosując mleko odtłuszczone zamiast śmietany
  • usuwając widoczny tłuszcz z produktów mięsnych
  • zastępując mięso wieprzowe i wołowe drobiem i rybami
  • ograniczając spożycie jajek kurzych do 2-4 tygodniowo i usuwając z nich żółtko

Bardzo przydatnym w trakcie odchudzania będzie wyrobienie w sobie nawyku sprawdzania kaloryczności produktów, które spożywamy. Na większości dostępnych w sprzedaży produktów znajduje się informacja o ich kaloryczności jak również o zawartości tłuszczu, białka i węglowodanów. Warto przyswoić też wiedzą o kaloryczności najczęściej spożywanych produktów spożywczych.