Najczęstsze błędy w odżywianiu
Należy unikać spożywania produktów wysokokalorycznych a jednocześnie małowartościowych jak: słodzone napoje, słodycze, pokarmy bogate w tłuszcze.
W czasie odchudzania nie powinno się spożywać produktów z dużą ilością cukrów (zwłaszcza prostych) i tłuszczów, czyli:
- wew· słodkich win i likierów
- cukierków i czekolad
- ciast, tortów i kremów
- słodzonych soków owocowych i sorbetów
- batonów i lodów
- produktów alkoholowych
- tzw. Żywność i Fast-food
Pamiętaj, że ilość spożywanych tłuszczów można zmniejszyć:
- stosując mleko odtłuszczone zamiast śmietany
- usuwając widoczny tłuszcz z produktów mięsnych
- zastępując mięso wieprzowe i wołowe drobiem i rybami
- ograniczając spożycie jajek kurzych do 2-4 tygodniowo i usuwając z nich żółtko
Bardzo przydatnym w trakcie odchudzania będzie wyrobienie w sobie nawyku sprawdzania kaloryczności produktów, które spożywamy. Na większości dostępnych w sprzedaży produktów znajduje się informacja o ich kaloryczności jak również o zawartości tłuszczu, białka i węglowodanów. Warto przyswoić też wiedzą o kaloryczności najczęściej spożywanych produktów spożywczych.