Choroba Hashimoto – koniecznie kontroluj swoją dietę

Świadomość potrzeby zdrowego żywienia słusznie staje się coraz bardziej powszechna .
Zdarzają się jednak sytuacje w których produkty powszechnie uznane za zdrowe mogą być dla nas niekorzystne .

Świetnym przykładem jest choroba Hashimoto, gdzie zarówno dobrze, jak i źle dobrana dieta mają naprawdę istotne i realne znaczenie dla przebiegu choroby, a tym samym naszego samopoczucia 👩👨.

To schorzenie, w którym szczególnie warto sięgnąć po indywidualne, specjalistyczne porady dietetyków, ponieważ dieta u takich osób powinna uwzględniać ocenę wielu aspektów, jak:

👉 indywidualną podaż składników odżywczych (jodu, witaminy D, cynku i wielu innych),
👉 ocenę ewentualnie istniejących niedoborów żywieniowych,
👉 istniejące alergie,
👉 istniejące nietolerancje pokarmowe,
👉 stosowane suplementy diety w kontekście ich składu i ewentualnego wpływu na pracę tarczycy.

Dieta u takiej osoby powinna być indywidualnie dobrana choćby dlatego, że zaleca się unikania spożywania tzw. goitrogenów – czyli związków niekorzystnie oddziałujących na tarczycę, które to:
👉 występują w kapuście, brokułach, kalafiorze, soi, szpinaku, gruszkach, truskawkach, orzechach arachidowych i wielu innych 🍓,
👉 utrudniają wchłanianie jodu z pożywienia 💥,
👉 zaburzają gospodarkę jodu w organizmie ,
👉 sprzyjają powstawaniu wola tarczycy 😓.
Słowo indywidualne jest tu kluczowe – dlatego w przypadku choroby Hashimoto warto skorzystać z kompleksowej porady doświadczonego dietetyka💚