Cel i sens odżywiania
„Jemy po to, żeby żyć a nie żyjemy po to aby jeść”
Jednym z celów odżywiania jest dostarczanie naszemu organizmowi energii niezbędnej do jego funkcjonowania, która wydatkowana jest na takie procesy jak:
- podtrzymanie podstawowych funkcji życiowych, czyli praca układu oddechowego, układu krążenia, budowa i regeneracja tkanek
- termogeneza, czyli utrzymanie stałej temperatury naszego organizmu
- aktywność fizyczna
Jeżeli dochodzi do sytuacji w której wraz z pożywieniem dostarczymy więcej energii niż wynosi nasze zapotrzebowanie to jej nadmiar zostaje odłożony, głównie w postaci tkanki tłuszczowej, czyli innymi słowy zaczynamy przybierać na wadze.
Pamiętaj, że:
- chcąc utrzymać masę ciała na stałym poziomie musimy dostarczać wraz z pożywieniem tyle energii ile jesteśmy w stanie jej zużyć czyli musimy zachować zrównoważony bilans między ilością energii przyjmowanej z pożywieniem i wykorzystywanej przez ustrój
- chcąc schudnąć musimy dostarczyć mniej energii niż wynosi nasze dobowe zapotrzebowanie bowiem wtedy organizm zacznie korzystać z rezerw energetycznych, które są zgromadzone w naszym organizmie między innymi pod postacią tkanki tłuszczowej